Handbal in Boxtel

In het voorjaar van 1963 werd er in Boxtel een handbalvereniging opgericht, te weten BHV (Boxtelse Handbal Vereniging), met als 1e voorzitter Theo van Roosmalen. De eerste jaren werd er voornamelijk buiten gespeeld, op het gras van het Essche Heike. Elke week werden op zaterdagochtend door enkele mensen een of twee velden uitgezet, om 's middags te kunnen handballen. In die tijd waren ze ook druk bezig om het zaalhandbal op te zetten. Dit waren voor de Boxtelse handballers niet de eenvoudigste jaren, omdat Boxtel geen sporthal rijk was.

In deze tijd speelden we veel in het westen van Brabant (WNB) en werden de eerste thuiswedstrijden gespeeld in de veilinghal in Breda wat, zeker in de winter zonder verwarming, geen pretje was. Je was de hele dag van huis, om even een uurtje te kunnen handballen. Na enkele jaren zijn meer richting het oosten van Brabant (ONB) gaan handballen. Nu konden we voor uitwedstrijden uitwijken naar Schijndel, wat inmiddels wel een hal had. Na 10 jaar ploegen was het uiteindelijk zover, Boxtel kreeg een sporthal "Den Haagakker" en we konden onze wedstrijden gaan spelen in een "eigen" hal. Naast een eigen hal, stond er nog een verhuizing op het programma. Inmiddels was namelijk sportpark Munsel aangelegd.

Hier hebben we nog enige tijd op gras gespeeld, maar al spoedig kregen we 2 bitumen velden en een eigen honk. BHV was een grote club, die in den lande een sportief woordje meesprak. De dames hebben toentertijd in de 2e divisie gespeeld, terwijl de heren in de afdelings 1e klasse een geduchte tegenstander was. Vanuit het 1e dames team hadden inmiddels enkele speelsters zich zo ontwikkeld, dat ze overstapten naar de Nederlands top, waarna ze vast krachten werden voor het Nederlands team (Francien v.d. Langenberg en later Christa Vorstenbosch). Op uitnodiging van de gemeente werden er contacten gelegd met Wittlich (Duistland) en aan het BHV toernooi hielden we contacten en een uitwisseling over met het Duitse Pforzheim en het Belgische Duffel.

Afsplitsing

In 1985 was er een groep heren die zich afsplitste van BHV en die verder gingen onder de naam Ferocitas. Beide verenigingen hebben een tijdje naast elkaar bestaan. Ferocitas was een vereniging met een groot aantal senioren. Terwijl bij BHV de jeugd de overhand had. Na enkele jaren waren er bij Ferocitas geen heren meer en ging men verder met 2 dames teams. De dames en heren van KPJ boxtel hadden na verloop van tijd geen tegenstand meer in hun competitie, en gaven aan dat ze graag de overstap zouden willen maken naar Ferocitas.

Daarmee was het aantal dames verdubbeld en was er weer een herenteam. De heren boekte meteen goed resultaat, ze promoveerden jaar op jaar. Inmiddels hadden enkele leden, (Marco Verbruggen en Sjef Schellekens) zich in de afdeling dusdanig in de kijker gespeeld, dat ze werden gevraagd om te komen spelen bij White Demons, Berkel Enschot, waar gekozen was om topsport te gaan spelen. Inmiddels troffen de bestuurders van Ferocitas en BHV elkaar en gingen ze samen naar vergaderingen en scholingen.

Fusie

Na een 5-tal jaren waren er bij beide verenigingen enkele bestuurswisselingen geweest. De scherpe kantjes waren een beetje gesleten en voorzichtig zijn de toenmalige voorzitters Frans van Beers (BHV) en Martin van Nunen (Ferocitas) eens rond de tafel gaan zitten om te bekijken hoe ze verder konden met handbal in Boxtel. Deze gesprekken resulteerden uiteindelijk in een fusievergadering in november 1992, waarin werd besloten om samen verder te gaan onder de naam Handbal Combinatie Boxtel '92 kortweg H.C.B. '92.

Nu moest er hard gewerkt worden om de hele fusie rond te krijgen. De 1e stap was naar de notaris, waar de fusiestukken moesten passeren. In februari 1993 was uiteindelijk alles rond en kon de fusieakte door het toenmalige bestuur worden ondertekend. H.C.B. '92 was definitief geboren!

Na nog enkele jaren gespeeld te hebben met dames, heren en enkele jeugdteams, zijn na verloop van tijd de heren afgehaakt. Ook liep (helaas) het ledenaantal bij de jeugd sterk terug. Sinds 2011 hebben we gelukkig weer jeugdteams.

De 2 damesteams hebben met Henk van Eijndhoven een ervaren trainer gevonden, terwijl de meisjes C en D jeugd de nodige sportieve prestaties leveren onder leiding van Anita Persoons en Hèlen Berkelmans. Daarnaast is er nog een dames recreantenteam.