• Rolstoelhandbal

  Rolstoelhandbal is een relatief nieuwe, maar snelgroeiende, aangepaste sport in Nederland. 

  Rolstoelhandbal is een intensieve sport met een aanval- en verdedigingsspel. Je moet dus niet alleen behendig met de bal zijn maar ook snel kunnen rollen en goed kunnen verdedigen. Naast dat het een hele leuke sport is, draagt de sport ook bij aan de verbetering van je conditie en je motorische vaardigheden. Dit maakt het een ideale sport om te beoefenen na of als onderdeel van het revalidatieproces. 

  In 2015 werd het rolstoelhandbalteam van CSV Castricum, dat toen nog het enige team in Nederland was, door de Nederlandse Handbalbond uitgenodigd mee te doen aan het rolstoelhandbal EK in Oostenrijk als vertegenwoordigers van Nederland. Ze bleken meteen de sterkste te zijn en wonnen goud! Na deze overwinning groeide de populariteit voor deze sport en kwamen er meer teams.

  Handbalvereniging HCB'92 in Boxtel heeft in maart 2016 een rolstoelhandbalteam opgericht, de eerste van Noord-Brabant!  Inmiddels zijn er in Nederland 9 verenigingen actief met rolstoelhandbal.  HCB'92 draagt uit dat deze mooie sport zowel door valide als minder valide gespeeld kan worden op Nationaal niveau. Op Internationaal niveau zijn er andere regels van toepassing en wordt middels een classificatie puntensysteem het Oranje team samengesteld. 

  Elke maand worden er competitiedagen gehouden waarbij teams van clubs, uit alle hoeken van het land, bijeenkomen om wedstrijden tegen elkaar te spelen. Dit gebeurt in toernooivorm en naast deze wedstrijden worden er ook regelmatig demonstratiewedstrijden gespeeld.

  Het is leuk om te weten dat het EK rolstoelhandbal van 2020 in Nederland wordt gehouden. Het is dus nog niet te laat om te beginnen met het spelen van rolstoelhandbal. En wie weet speel jij in 2020 wel in Oranje! 

  Heb je zin om in teamverband lekker te gaan sporten, twijfel dan niet en meld je aan! Je mag altijd vrijblijvend een paar keer mee trainen op woensdagavond van 19.00 - 20.30 in sporthal Pius X te Liempde. Graag dit van tevoren even laten weten via hcb92@handbal.nl, dit om ervoor te zorgen dat er een rolstoel voor je klaar staat indien je zelf geen sportrolstoel hebt.

  Klik HIER voor meer informatie (pdf)